3 вида гъби – 6х65 бр. мицел на дибли

76,80 лв. 63,80 лв.

Големина на опаковката:

6х 65±2 броя - за посявка на 12 трупи с размери:  дължина - 100 см | диаметър – 12 см

 

 

Мицелът се съхранява в полиетиленова опаковка с цип.  Гарантираме висока жизненост, до 8 месеца съхранение в хладилник.

 

2х65 броя произволен щам шийтаке - Lentinula Edodes | S9, S51, SCS, S101, S3776, S3102

2х65 броя произволен щам кладница - Pleurotus | 2140, 2191, H35z, H35L, H17, H14, H01, 109, кафява, жълта, розова

2х65 броя вид гъба по избор | лъвска грива – Hericium Erinaceus, рейшиGanoderma Lucidum, майтаке – Grifola Frondosa, зимна припънка – Flammulina Velutipes или Юдино ухоAuricularia Auricula-judae

 

Мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо. Микс на достъпна цена, създаден специално за любителите на разнообразието. Закупувайки го Вие ще получите 6 опаковки по 65 броя дибли за 3 различни вида гъба от наличните на склад (2 бр. кладница; 2 бр. шийтаке; 2 бр. - лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка или Юдино ухо). Никога не сейте повече от 1 вид (щам) мицел на едно дръвче.

 

Мицел с висока жизненост, който е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте гъби на трупи в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад
вид гъба
кладница, шийтаке, зимна припънка, майтаке, рейши, юдино ухо, лъвска грива
вид мицел
дибли
температура на плододаване
12-18°С, 15-18°С, 16-22°С, 16-26°С, 16-20°С, 5-16
цвят на гъбата
сива, бяла, кафява, сиво-синя, сиво-кафява, жълта, розова, оранжева, червена
големина на опаковката
6x65 броя
Подробно описание

3 вида гъби - мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо – Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Pulmonarius, Pleurotus Citrinopileatus, Pleurotus Salmoneostramineus, Lentinula Edodes, Hericium Erinaceus, Ganoderma Lucidum, Grifola Frondosa, Flammulina Velutipes, Auricularia Auricula-judae

 

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали и място

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 15 см. и дължина около 1 метър. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел отгледан на дибли - съхранявайте при 2-6°С (10-12°С розова кладница)
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
 • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
 • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за

плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

Важно само за майтаке: Преди да започнете посявка на мицела на майтаке е нужно да подложете на термична обработка:

 • стерилизирайте ги в автоклав при 121°С за 30 мин.
 • пастьоризирайте като ги сварите във вода за 1-2 часа

След това ги поставете на чисто място да се охладят до 15-20°С и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки.

Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността. За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба.

 

Инкубация (развитие) и зреене на мицела

За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

                                                                                                                                              

Плододаване

За подходяща температура и въздушна влажност по време на плододаването погледнете инструкциите на съответната гъба.

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.