3 вида гъби – 6х65 бр. мицел на дибли

73,20 лв. 59,90 лв.

Големина на опаковката:

6х 65±2 броя - за посявка на 12 трупи с размери:  дължина - 100 см | диаметър – 12 см

 

 

Мицелът се съхранява в полиетиленова опаковка с цип.  Гарантираме висока жизненост, до 8 месеца съхранение в хладилник.

 

2х65 броя произволен щам шийтаке - Lentinula Edodes | S9, S51, SCS, S101, S3776, S3102

2х65 броя произволен щам кладница - Pleurotus | 2140, 2191, H35z, H35L, H17, H14, H01, 109, кафява, жълта, розова

2х65 броя вид гъба по избор | лъвска грива – Hericium Erinaceus, рейшиGanoderma Lucidum, майтаке – Grifola Frondosa, зимна припънка – Flammulina Velutipes или Юдино ухоAuricularia Auricula-judae

 

Мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо. Микс на достъпна цена, създаден специално за любителите на разнообразието. Закупувайки го Вие ще получите 6 опаковки по 65 броя дибли за 3 различни вида гъба от наличните на склад (2 бр. кладница, 2 бр. шийтаке, 2 бр. лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка или Юдино ухо). Никога не сейте повече от 1 вид (щам) мицел на едно дръвче.

 

Мицел с висока жизненост, който е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте гъби на трупи в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
вид гъба
кладница, шийтаке, зимна припънка, майтаке, рейши, юдино ухо, лъвска грива
вид мицел
дибли
температура на плододаване
12-18°С, 15-18°С, 16-22°С, 16-26°С, 16-20°С, 5-16
цвят на гъбата
сива, бяла, кафява, сиво-синя, сиво-кафява, жълта, розова, оранжева, червена
големина на опаковката
6x65 броя
Подробно описание

3 вида гъби - мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо – Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Pulmonarius, Pleurotus Citrinopileatus, Pleurotus Salmoneostramineus, Lentinula Edodes, Hericium Erinaceus, Ganoderma Lucidum, Grifola Frondosa, Flammulina Velutipes, Auricularia Auricula-judae

 

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали и място

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 15 см. и дължина около 1 метър. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел отгледан на дибли - съхранявайте при 2-6°С (10-12°С розова кладница)
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
 • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
 • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за

плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

Важно само за майтаке: Преди да започнете посявка на мицела на майтаке е нужно да подложете на термична обработка:

 • стерилизирайте ги в автоклав при 121°С за 30 мин.
 • пастьоризирайте като ги сварите във вода за 1-2 часа

След това ги поставете на чисто място да се охладят до 15-20°С и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки.

Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността. За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба.

 

Инкубация (развитие) и зреене на мицела

За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

                                                                                                                                              

Плододаване

За подходяща температура и въздушна влажност по време на плододаването погледнете инструкциите на съответната гъба.

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.