Големина на опаковката:
6х 65±2 броя - за посявка на 12 трупи с размери: дължина - 100 см | диаметър – 12 см
Мицелът се съхранява в полиетиленова опаковка с цип. Гарантираме висока жизненост, до 8 месеца съхранение в хладилник.
2х65 броя произволен щам шийтаке - Lentinula Edodes | S9, S51, SCS, S101, S3776, S3102
2х65 броя произволен щам кладница - Pleurotus | 2140, 2191, H35z, H35L, H17, H14, H01, 109, кафява, жълта, розова
2х65 броя вид гъба по избор | лъвска грива – Hericium Erinaceus, рейши – Ganoderma Lucidum, майтаке – Grifola Frondosa, зимна припънка – Flammulina Velutipes или Юдино ухо – Auricularia Auricula-judae
Мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо. Микс на достъпна цена, създаден специално за любителите на разнообразието. Закупувайки го Вие ще получите 6 опаковки по 65 броя дибли за 3 различни вида гъба от наличните на склад (2 бр. кладница; 2 бр. шийтаке; 2 бр. лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка или Юдино ухо). Никога не сейте повече от 1 вид (щам) мицел на едно дръвче.
Мицел с висока жизненост, който е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.
Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.
За най-добри резултати отглеждайте гъби на трупи в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.
За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.
3 вида гъби - мицел за кладница, шийтаке, лъвска грива, рейши, майтаке, зимна припънка, Юдино ухо – Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Pulmonarius, Pleurotus Citrinopileatus, Pleurotus Salmoneostramineus, Lentinula Edodes, Hericium Erinaceus, Ganoderma Lucidum, Grifola Frondosa, Flammulina Velutipes, Auricularia Auricula-judae
Посявка и отглеждане върху дървени трупи
Необходими материали и място
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за
плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.
Важно само за майтаке: Преди да започнете посявка на мицела на майтаке е нужно да подложете на термична обработка:
След това ги поставете на чисто място да се охладят до 15-20°С и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см. Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки.
Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.
Стъпка 5: След инокулацията поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността. За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба.
Инкубация (развитие) и зреене на мицела
За подходяща температура и въздушна влажност по време на инкубацията погледнете инструкциите на съответната гъба. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.
Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.
Плододаване
За подходяща температура и въздушна влажност по време на плододаването погледнете инструкциите на съответната гъба.
Продължителност на плододаване
Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.