3 вида кладница – 3х65 бр. мицел на дибли

38,40 лв. 35,90 лв.

Големина на опаковката:

3х 65±2 броя - за посявка на 6 трупи с размери:  дължина - 100 см | диаметър – 12 см

 

 

Мицелът се съхранява в полиетиленова опаковка с цип.  Гарантираме висока жизненост, до 8 месеца съхранение в хладилник.

 

Произволен щам кладница Pleurotus | 2140, 2191, H35z, H35L, H17, H14, H01, 109, кафява, жълта, розова

 

Мицел за кладница с различен цвят и големина на гъбите. Микс на достъпна цена, създаден специално за любителите на разнообразието. Закупувайки го Вие ще получите 3 различни щама кладница от наличните на склад. Никога не сейте повече от 1 щам мицел на едно дръвче.

 

Мицел с висока жизненост, който е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте кладница в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад
вид гъба
кладница
вид мицел
дибли
температура на плододаване
10-18°С, 16-26°С
цвят на гъбата
кафява, сива, сиво-синя, сиво-кафява, жълта, розова
големина на опаковката
3х65 броя
Подробно описание

различни щамовемицел за кладница - Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Pulmonarius, Pleurotus Citrinopileatus, Pleurotus Salmoneostramineus

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали и място

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 20 см. и дължина 50-100 см. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел за кладница отгледан на дибли - съхранявайте при 2-6°С (10-12°С розова кладница)
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
 • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
 • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за

плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура по време на инкубацията е 15-28(30)°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

Няколко месеца след посявката на мицела можете да заровите до ¼ от дърветата в пясък, който трябва да навлажнявате. 

Постоянния контакт с мокрия пясък ще стимулира развитието на мицела и плододаването. Развитието на конкуренти гъби ще бъде подтиснато.

 

 

Инкубация (развитие) на мицела

Подходяща температура по време на инкубацията е 15-28(30)°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 4-12 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 4 до 12 месеца след инокулацията. Подходящите условия за плододаване на кладница:

 • Температура на въздуха: 10 до 22°С (18 до 26°С – топлолюбиви)
 • Въздушна влажност: 80-90%
 • Светлина: 1000 - 2000 лукса
 • CO2: под 1000 ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.