Избраният продукт не е наличен в момента.
Големина на опаковката:
65±2 броя - за посявка на 2 трупи
230±5 броя - за посявка на 7 трупи
700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи
1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи
Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри. Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.
щам 3102- шийтаке – Lentinula Edodes
Мицел за кошин шийтаке с кафяви плодни тела с размер от 6 до 9 см. Най-качествените гъби ще израстат при температура на въздуха 16-22°С. Не се препоръчва плододаване при постоянна температура под 16°С или над 25°С.
Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.
Мицелът е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.
Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.
За най-добри резултати отглеждайте шийтаке в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.
За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.
щам 3102 – мицел за шийтаке – Lentinula Edodes
Посявка и отглеждане върху дървени трупи
Необходими материали и място
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за
плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см. Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки.
Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.
Стъпка 5: След инокулацията поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура през първите 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.
Инкубация (развитие) и зреене на мицела
Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 6-12 месеца, в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.
Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.
Плододаване
При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 6 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.
Подходящите условия за плододаване на шийтаке 3102:
Продължителност на плододаване
Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.