9 - шийтаке - мицел на дибли

12,80 лв.

Големина на опаковката:

65±2 броя - за посявка на 2 трупи

230±5 броя - за посявка на 7 трупи

700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи

1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи

 

 

Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.

 

щам 9 - шийтаке Lentinula Edodes

 

Мицел за донко шийтаке с кафяв цвят на плодното тяло. Образува плодни тела с размер от 5 до 10 см. Най-качествените гъби ще израстат при температура на въздуха 14-18(20)°С. Не се препоръчва плододаване при постоянна температура под 14°С или над 22°С.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.

Мицелът е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи.  Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте шийтаке в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад, по поръчка
вид гъба
шийтаке
вид мицел
дибли
температура на плододаване
14-18°С
цвят на гъбата
кафява
големина на опаковката
65 броя, 230 броя, 700 броя, 1400 броя
Подробно описание

щам 9 мицел за шийтаке Lentinula Edodes

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали и място

  • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 15 см. и дължина около 1 метър. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
  • Мицел за шийтаке отгледан на дибли - съхранявайте при 2-6°С*
  • Електрическа дрелка
  • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
  • Ръкавици за еднократна употреба
  • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
  • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
  • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
  • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
  • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
  • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
  • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за

плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки.

Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура през първите 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

 

Инкубация (развитие) и зреене на мицела

Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 6-12 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 6 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.

Подходящите условия за плододаване на шийтаке 9:

  • Температура на въздуха: 14-20°С
  • Въздушна влажност: 85-95 (60-80)%
  • Светлина: 500 - 2000 лукса
  • CO2: под 1000 ppm

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.                                                                                                                                   

Ревюта

( )

Оценете

9 - шийтаке - мицел на дибли

Вашата оценка
Име:
Заглавие на ревюто:
Мнение:

Грешка при изпращане на оценката.

Все още няма ревюта за този продукт
Добави Ревю

Вашето ревю беше изпратено успешно!