Направа на субстрат за кладница и отглеждане

Кладницата (Pleurotus)  е една от най-широко култивираните гъби в Азия, а вече и в света. Използва се в китайската народа медицина от няколко хиляди години.  Кладницата предлага най-голямото разнообразие на форма, големина и цвят на плодните тела.

Гъбата е с лек аромат и вкус. Може да се консумира прясна или да се добави във всяко ястие. Подходяща е за сушене, консервиране и замразяване.

 

 

Oписаният метод за направа на субстрат е подходящ за любители, които ще отглеждат кладница в малки количества. Ферми, които ще произвеждат повече от 300 кг. субстрат наведнъж е желателно да използват  камера за пастьоризация с прегрята пара.

 

 

Методът е подходящ за следните видове кладница:

  • Всички щамове за студено, хладно и топло - Pleurotus Ostreatus
  • Кафява кладница за топло - Pleurotus Pulmonarius
  • Жълта кладница за топло - Pleurotus Citrinopileatus
  • Розова кладница за топло - Pleurotus Salmoneostramineus

Да не се използва за направа на субстрат и отглеждане на кралска кладница -  Pleurotus Eryngii.

 

 

Състав на субстрата

Основни съставки – от 78 до 98 %: Различни видове слама – пшенична, ръжена, овесена, оризова, дървесен прах и стърготини (талаш) от широколистни дървета (дъб, бук, топола, върба и др.), сухи отпадъци от захарна тръстика, обелки от слънчоглед, овес, пшеница, хартиени отпадъци. Използвайте достъпни за вас суровини и ако желаете смесвайте различни такива за направата на субстрата.

Добавки за повишаване на добива – от 10 до 20%: смлени зърнени култури (сърцевина + обвивка) – пшеница, ръж, овес, ечемик

Минерали – от 2 до 3%: креда (CaCO3)

 

 

Смесване на съставките

Смесете старателно основните съставки и добавките (без кредата).

 

 

Термична обработка (пастьоризация)

Сложете готовата смес в метален съд, напълнете с вода и загрейте докато тя заври. Поддържайте водата вряща е продължение на 60-90 минути.

 

 

Охлаждане

Извадете субстрата от водата и  го сложете  в съдове с дупки на дъното – това ще позволи на водата да се отцеди.  Субстратът е готов, когато температурата му спадне под 25 градуса. Важно е охлаждането да се извърши в чисто помещение, тъй като съществува риск от зараза с патогени (бактерии или спори на плесени) на вече пастьоризирания субстрат.

 

 

Определяне на правилната влажност

Вземете малко субстрат в шепа и го стиснете без да прилагате голямо усилие. При правилна влага от 65-68% между пръстите ще се образуват множество капки, които трябва да паднат на земята. Ако потече струйка вода влагата е прекалено висока и се налага да оставите субстрата да се отцеди още няколко часа. Ако не се образуват капки значи влагата е ниска и се налага да добавите преварена вода до достигане на правилната влага.

След като се уверите, че субстрата е с правилната влага добавете кредата  и разбъркайте старателно.

 

 

pH

Ако разполагате с pH метър можете да го  измерите. Оптимално pH трябва да е от 6,5 до 7,5.

 

 

Посявка на мицела

В чисто помещение смесете 2 до 3 кг мицел със 100 кг. готов субстрат.  Напълнете посетия субстрат в полиетиленови чували, които предварително сте надупчили. За чувал с 10 кг. субстрат са нужни 20 до 30 малки дупки (3-5мм), разположени на дъното и отстрани. Дупките ще осигурят аерация за развиващия се мицел.

 

 

Инкубация

Поставете готовите чували в стая за инкубация и поддържайте нужните условия според щама, който сте закупили:

  • температура в центъра на субстрата от 25 до 30 ͦС
  • температура на въздуха в помещението от 18 до 22 ͦС
  • относителна влажност на въздуха в помещението от 50 до 70%

След колонизация на целия обем на субстрата (отнема от 10 до 22 дни) направете 10 до 12 разреза отстрани (за чувал с 10 кг. субстрат), за да осигурите място за образуване на примордия.  Разрезите направете като разрежете найлона с остър нож. Дължината им да бъде 4-6 см. Преминете към Плододаване.

 

 

Плододаване

За да стимулирате началото на плододаването:

  • намалете температурата в помещението с 3-4 ͦС
  • увеличете въздушната влага до 85-95%

За развитието на гъбите поддържайте подходящите условия според щама, който сте закупили:

  • температурата в помещението от 15 до 25 ͦС
  • относителна влажност на въздуха в помещението от 85 до 95%

 

От 5 до 14 дни след направата на разрезите и промяната на условията ще започне образуването на примордия.  Желателно е с растежа на гъбите да намалите въздушната влага и температурата, което ще повиши качеството им.

Оберете като отчупите с ръка всяка китка гъби. Не е проблем ако заедно с гъбите се отчупи част от субстрата.  

 

 

Втора вълна

След като сте обрали гъбите от първа вълна почистете внимателно местата от където сте ги откъснали, за да се открие свеж мицел.  Поддържайте подходящите условия според щама, който сте закупили:

  • температурата в помещението от 15 до 25 ͦС
  • относителна влажност на въздуха в помещението от 85 до 95%

 

В зависимост от щама след 5-14 дни, ще изникнат нови гъби.

 

 

Трета, Четвърта и Пета вълна

Повторете стъпките, описани по-горе, за да отгледате следващите вълни.                                                                                                                                              

Характеристики
Характеристики
вид гъба
кладница
метод
субстрат - интензивен