Зимна припънка - мицел на дибли

12,80 лв.

Големина на опаковката:

65±2 броя - за посявка на 2 трупи

230±5 броя - за посявка на 7 трупи

700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи

1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи

 

Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.

 

Зимна припънка Flammulina Velutipes

 

Мицел за зимна припънка, който плододава многобройни оранжеви декоративни гъбки с размер от 3 до 5 см. Идеална за отглеждане през студените месеци при температура на въздуха 10-16°С.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.

Мицелът е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи.  Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте зимна припънка в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

Внимание!

Зимна припънка (Flammulina Velutipes) има отровен двойник…

Отровна галерина (Galerina Marginata) – която може да доведе до смърт!

 

Някои насоки как да разпознавате двете гъби:

Ламели

Зимна припънка – бели до бяло-жълти

Отровна галерина – бледо-кафяви до охрени, червено-кафяви

 

Пънче

Зимна припънка – бледо-оранжево, кафяво и кадифено в основата

Отровна галерина – има пръстен, над него бледо охрено, под него кафяво

 

Спори

Зимна припънка – бели

Отровна галерина – кафяви

 

Ако желаете изгледайте краткото видео на learnyourland.com. В него Мат показва и обяснява как да различаваме зимна припънка от отровна галерина, звука на видеото е на английски:

 

Как да различаваме зимна припънка от отровна галерина - learnyourland.com

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад, по поръчка
вид гъба
зимна припънка
вид мицел
дибли
температура на плододаване
10-16°С
цвят на гъбата
оранжева
големина на опаковката
65 броя, 230 броя, 700 броя, 1400 броя
Подробно описание

Мицел за зимна припънка Flammulina Velutipes

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

Необходими материали

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 20 см. и дължина 50 - 100 см. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел за зимна припънка отгледан на дибли - съхранявайте мицела при 2-6°С*
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
 • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
 • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Натопете бургията в съд с етилов спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3 до 4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място.  Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура по време на инкубацията е 15-25°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

Няколко месеца след посявката на мицела можете да заровите до ¼ от дърветата в пясък, който трябва да навлажнявате.  Постоянния контакт с мокрия пясък ще стимулира развитието на мицела и плододаването. Развитието на конкуренти гъби ще бъде подтиснато.

 

 

Инкубация (развитие) на мицела

Подходяща температура по време на инкубацията е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 6-12 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 6 до 12 месеца след инокулацията. Подходящите условия за плододаване на зимна припънка:

 • Температура на въздуха: 10 до 16°С
 • Въздушна влажност: 80-95%
 • Светлина: 100 – 200 лукса
 • CO2: 3 000 – 4 000 ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

10–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.                                                                                                                                   

 

 

Внимание!

Зимна припънка (Flammulina Velutipes) има отровен двойник…

Отровна галерина (Galerina Marginata) – която може да доведе до смърт!

 

Закупеният мицел на дибли за зимна припънка от fungi.bg или Верона можете да използвате:

 • за посявка на дървени трупи – в този случай трябва да сте много внимателни, тъй като е възможно по трупите, които използвате да има спори на Отровна галерина. Спорите могат да покълнат и родят гъби, които да се смесят с гъбите Зимна припънка.

 

Някои насоки как да разпознавате двете гъби:

Ламели

Зимна припънка – бели до бяло-жълти

Отровна галерина – бледо-кафяви до охрени, червено-кафяви

 

Пънче

Зимна припънка – бледо-оранжево, кафяво и кадифено в основата

Отровна галерина – има пръстен, над него бледо охрено, под него кафяво

 

Спори

Зимна припънка – бели

Отровна галeрина – кафяви

 

Ако желаете изгледайте краткото видео на learnyourland.com. В него Мат показва и обяснява как да различаваме зимна припънка от отровна галерина, звука на видеото е на английски:

 

Как да различаваме зимна припънка от отровна галерина - learnyourland.com