Майтаке - мицел на дибли

12,20 лв.

Големина на опаковката:

65±2 броя - за посявка на 2 трупи

230±5 броя - за посявка на 7 трупи

700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи

1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи

 

 

Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.

 

Майтаке Grifola Frondosa

 

Мицел за майтаке, което образува сиво-кафяви гъби, които растат на силно разклонени китки. Много вкусна гъба, идеална за съхранение в прясно състояние. Известна с лечебните си свойства. Майтакето е идеално за  отглеждане през есента при температура на въздуха 12-18°С.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.

Мицелът е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте майтаке в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад
вид гъба
майтаке
вид мицел
дибли
температура на плододаване
12-18°С
цвят на гъбата
сиво-кафява
големина на опаковката
65 броя, 230 броя, 700 броя, 1400 броя
Подробно описание

Мицел за майтаке Grifola Frondosa

 

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали и място

 • Трупи от дъб с диаметър от 15 до 25 см. и дължина 30-50 см. За отглеждане на майтаке избягвайте използването на друга дървесина. Преди посявката на мицела трябва да стерилизирате или пастьоризирате трупите. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане в началото на зимата, скоро след като листата са опадали. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 1 месец.
 • Мицел за майтаке отгледан на дибли - съхранявайте при 2-6°С
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5 мм)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
 • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
 • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за

плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. Изчакайте ги да изсъхнат за 24 часа и ги подложете на термична обработка:

 • стерилизирайте ги в автоклав при 121°С за 30 мин.
 • пастьоризирайте като ги сварите във вода за 1-2 часа

След това ги поставете на чисто място да се охладят до 15-20°С и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на закрито място. Подходяща температура по време на инкубацията е 18-26°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

След 3 до 4  месеца заровете навън колонизираните с мицел на майтаке трупи, като изкопаете дупка в земята с размера на дръвчето. Можете да заровите трупите хоризонтално или вертикално, като ги покриете  с 1 до 1.5 см. почва. Мястото трябва да се дренира добре и да е полусенчесто. Можете да зародите трупите в саксия и да плододавате в помещение с контролирана среда.

 

 

Инкубация (развитие) на мицела

Подходяща температура по време на инкубацията на закрито е 18-26°С. Поливайте трупите по  1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 3-4 месеца на закрито и 16-20 месеца на открито.  Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават през есента от 19 до 24 месеца след инокулацията.

Подходящите условия за плододаване на майтаке:

 • Температура на въздуха: 12 до 18°С
 • Относителна въздушна влажност: 80-95%
 • Светлина: 200 – 300 лукса, lux
 • CO2: 2 000 - 5 000 части на милион, ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.