Големина на опаковката:
65±2 броя - за посявка на 2 трупи
230±5 броя - за посявка на 7 трупи
700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи
1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи
Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри. Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.
Майтаке – Grifola Frondosa
Мицел за майтаке, което образува сиво-кафяви гъби, които растат на силно разклонени китки. Много вкусна гъба, идеална за съхранение в прясно състояние. Известна с лечебните си свойства. Майтакето е идеално за отглеждане през есента при температура на въздуха 12-18°С.
Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.
Мицелът е отгледан върху стерилни дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи. Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.
Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.
За най-добри резултати отглеждайте майтаке в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.
За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.
Мицел за майтаке – Grifola Frondosa
Посявка и отглеждане върху дървени трупи
Необходими материали и място
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка) на мицела
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте целостта на кората, тъй като тя е от особена важност за
плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. Изчакайте ги да изсъхнат за 24 часа и ги подложете на термична обработка:
След това ги поставете на чисто място да се охладят до 15-20°С и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 4 см. Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.
Стъпка 5: След инокулацията поставете трупите на закрито място. Подходяща температура по време на инкубацията е 18-26°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.
След 3 до 4 месеца заровете навън колонизираните с мицел на майтаке трупи, като изкопаете дупка в земята с размера на дръвчето. Можете да заровите трупите хоризонтално или вертикално, като ги покриете с 1 до 1.5 см. почва. Мястото трябва да се дренира добре и да е полусенчесто. Можете да зародите трупите в саксия и да плододавате в помещение с контролирана среда.
Инкубация (развитие) на мицела
Подходяща температура по време на инкубацията на закрито е 18-26°С. Поливайте трупите по 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 3-4 месеца на закрито и 16-20 месеца на открито. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.
Плододаване
При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават през есента от 19 до 24 месеца след инокулацията.
Подходящите условия за плододаване на майтаке:
Продължителност на плододаване
Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.