Кладница за студено - мицел на зърно - H35z

16,00 лв.

Големина на опаковката:

6 литра мицел - за посявка на 200 кг. субстрат

3 литра мицел - за посявка на 100 кг. субстрат

 

Мицелът е стерилен, отгледан е и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 4 месеца съхранение в хладилник.

 

Характеристика на щам H35z - кладница за студено - Pleurotus Ostreatus

 

Мицел за сиво-кафява кладница с плодно тяло със среден размер от 5 до 10 см. Отлична за съхранение в прясно състояние, както и консервирана. Плододава при температура на въздуха 10-18°С.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартния срок за производство на мицела по поръчка е от 3 до 6 седмици.

Мицелът е отгледан върху пшеница, подходящ за посявка на субстрат и дървени трупи.

Пшеницата е отгледана в България и не съдържа ГМО.

Необходимо е да разполагате с качествен субстрат, предназначен специално за отглеждане на кладница или дървени трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте кладница в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането върху дървени трупи може да става на открито.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
вид гъба
кладница
вид мицел
зърно
температура на плододаване
10-18°С
цвят на гъбата
сиво-кафява
големина на опаковката
6 литра, 3 литра
Подробно описание

Направа на субстрат за кладница и отглеждане по интензивен метод

 

Oписаният метод за направа на субстрат е подходящ за любители, които ще отглеждат кладница в малки количества. Ферми, които ще произвеждат повече от 300 кг. субстрат наведнъж е желателно да използват  камера за пастьоризация с прегрята пара.

 

 

Методът е подходящ за следните видове кладница:

  • Всички щамове за студено, хладно и топло - Pleurotus Ostreatus
  • Кафява кладница за топло - Pleurotus Pulmonarius
  • Жълта кладница за топло - Pleurotus Citrinopileatus
  • Розова кладница за топло - Pleurotus Salmoneostramineus

Да не се използва за направа на субстрат и отглеждане на кралска кладница -  Pleurotus Eryngii.

 

 

Състав на субстрата

Основни съставки – от 78 до 98 %: Различни видове слама – пшенична, ръжена, овесена, оризова, дървесен прах и стърготини (талаш) от широколистни дървета (дъб, бук, топола, върба и др.), сухи отпадъци от захарна тръстика, обелки от слънчоглед, овес, пшеница, хартиени отпадъци. Използвайте достъпни за вас суровини и ако желаете смесвайте различни такива за направата на субстрата.

 

Добавки за повишаване на добива – от 10 до 20 %: смлени зърнени култури (сърцевина + обвивка) – пшеница, ръж, овес, ечемик

 

Минерали – от 2 до 3 %: креда (CaCO3)

 

 

Смесване на съставките

Смесете старателно основните съставки и добавките (без кредата).

 

 

Термична обработка (пастьоризация)

Сложете готовата смес в метален съд, напълнете с вода и загрейте докато тя заври. Поддържайте водата вряща е продължение на 60-90 минути.

 

 

Охлаждане

Извадете субстрата от водата и  го сложете  в съдове с дупки на дъното – това ще позволи на водата да се отцеди.  Субстратът е готов, когато температурата му спадне под 25 градуса. Важно е охлаждането да се извърши в чисто помещение, тъй като съществува риск от зараза с патогени (бактерии или спори на плесени) на вече пастьоризирания субстрат.

 

 

Определяне на правилната влажност

Вземете малко субстрат в шепа и го стиснете без да прилагате голямо усилие. При правилна влага от 65-68% между пръстите ще се образуват множество капки, които трябва да паднат на земята. Ако потече струйка вода влагата е прекалено висока и се налага да оставите субстрата да се отцеди още няколко часа. Ако не се образуват капки значи влагата е ниска и се налага да добавите преварена вода до достигане на правилната влага.

След като се уверите, че субстрата е с правилната влага добавете кредата  и разбъркайте старателно.

 

 

pH

Ако разполагате с pH метър можете да го  измерите. Оптимално pH трябва да е от 6,5 до 7,5.

 

 

Посявка на мицела

В чисто помещение смесете 2 до 3 кг мицел с 100 кг. готов субстрат.  Напълнете посетия субстрат в полиетиленови чували, които предварително сте надупчили. За чувал с 10 кг. субстрат са нужни 20 до 30 малки дупки (3-5мм), разположени на дъното и отстрани. Дупките ще осигурят аерация за развиващия се мицел.

 

 

Инкубация

Поставете готовите чували в стая за инкубация и поддържайте нужните условия според щама, който сте закупили. След колонизация на целия обем на субстрата направете 10 до 12 разреза отстрани (за чувал с 10 кг. субстрат), за да осигурите място за образуване на примордия.  Разрезите направете като разрежете найлона с остър нож. Дължината им да бъде 6-8 см.

 

 

Плододаване

За да стимулирате началото на плододаването намалете температурата и увеличете въздушната влага. След 3-4 дни повишете температурата до подходящата според щама, който сте закупили, като запазите високата въздушна влажност. От 5 до 14 дни след направата на разрезите и промяната на условията ще започне образуването на примордия.  Желателно е с растежа на гъбите да намалите въздушната влага и температурата, което ще повиши качеството им.

 

 

Втора вълна

След като сте обрали гъбите от първа вълна почистете внимателно местата от където сте ги откъснали, за да се открие свеж мицел.  Повишете въздушната влага и температурата.

В зависимост от щама след 5-14 дни, ще изникнат нови гъби.

 

 

Трета, Четвърта и Пета вълна

Повторете стъпките, описани по-горе, за да отгледате следващите вълни.                                                                                                                                              

 

 

 

Особености на щам H35z - мицел за кладница за студено - Pleurotus Ostreatus

 

Характеристики

  • бързорастящa
  • високи добиви
  • сиво-кафяви плодни тела, от 5 до 10 см.
  • отлични за съхранение в прясно състояние, както и консервирани
  • подходяща за отглеждане върху дървени трупчета
  • 250 до 400 гр. гъби от килограм свеж субстрат
  • 3-4 вълни през 7-14 дни

 

 

Субстрат

Вид: слама, дървесни стърготини

Влажност:  65-68%

pH: 6.5-7.5

Термична обработка:

  • пастьоризация – 4-8 часа при 75- 65°С

Опаковки след термичната обработка:

  • 5-15 кг. PE или HDPE торби – перфорирани през 10-15 см.
  • PE или HDPE ръкав с диаметър макс. 35 см. и неограничена дължина - перфориран през 10-15 см.

Посевна норма: 2-3% мицел

 

 

Развитие на мицела

Температура в помещението: 20-22°С

Температура на субстрата: 25-30°С

Продължителност: 18-22 дни

 

 

Стимулиране на плододаването

Температура в помещението: 8-14°С

Относителна влажност: 90-95%

 

 

Условия на плододаване

Температура в помещението: 10-18°С

Относителна влажност: 85-90%

СО2: <1 000 ррm

Светлината: 1 000-1 500 lux

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.