Кладница на трупи с мицел стърготини - отглеждане
Необходими материали и място
- Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 20 см. и дължина 50-100 см. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
- Мицел за кладница отгледан на стърготини - съхранявайте при 2-6°С (10-12°С розова кладница)*
- Електрическа дрелка (ъглошлайф)
- Бургии (свредла) за дърво с диаметър 12 мм. (до 16 мм.)
- Инокулатор за поставяне на мицела и тапите – опция (фуния)
- Ръкавици за еднократна употреба
- Етилов спирт за дезинфекция (95%)
- Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
- Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
- CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
- Тапи от стиропор с диаметър 1 мм. повече от този на дупките
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 3-4 см. Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете мицела и тапата с инокулатора. Ако инокулатора Ви не може да поставя тапи, ги слагайте ръчно. Слагането им е задължително – те ще предпазват чувствителния мицел.
Ако не разполагате с инокулатор поставете мицела в дупките с помощта на фунийка, като оставите горните 3-4 мм. свободни и там поставете тапа.
Стъпка 5: След инокулацията поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура по време на инкубацията е 15-28 (30)°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.
Няколко месеца след посявката на мицела можете да заровите ⅓ до ¼ от дърветата в пясък, който трябва да навлажнявате.
Постоянният контакт с мокрия пясък ще стимулира развитието на мицела и плододаването. Развитието на конкуренти гъби ще бъде подтиснато.
Инкубация (развитие) на мицела
Подходяща температура по време на инкубацията е 15-28 (30)°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 4-12 месеца, в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.
Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.
Плододаване
При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 4 до 12 месеца след инокулацията. Подходящите условия за плододаване на кладница:
- Температура на въздуха: 10 до 22°С (18 до 26°С – топлолюбиви)
- Въздушна влажност: 80-90%
- Светлина: 1000 - 2000 лукса
- CO2: под 1000 ppm
Продължителност на плододаване
Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
*Трайност на мицел на стърготини: до 4 месеца от датата на етикета в неотворена оригинална опаковка. Съхранявайте мицела в хладилник при 2-6°С (10-12°С за мицел на розова кладница).
Да се пази от замръзване!