Необходими материали и място
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте дървета, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Изрежете тънка шайба (5-10 см) от всяко дърво – тя ще послужи за капак. Почистете бургията със спирт. В дървото, където е прясно отрязано пробийте окръжност от дукпи, която е на разстояние 2-3 см. от края на дървото. Диаметъра на дупките да е равен на разстоянието между тях – от 16 до 20 мм. Дълбочината на дупките да е от 15 до 20 см. Както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете предварително разделени зрънца мицел, докато дупката е изцяло пълна. След напълване на всички дупки поставете изрязаната преди това шайба на същото място и плътно я заковете с пирони.
Стъпка 5: След инокулацията поставете пънчетата на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естесвено влажно.
Подходяща температура през първирте 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на пънчетата с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.
Инкубация (развитие) и зреене на мицела
Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 6-12 месеца, в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка.Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата. Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го
махнете от фермата. Мъх или лишеи по дръвчета можете да отстраните с телена четка или шпатула.
Плододаване
При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 6 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.
Подходящите условия за плододаване на шийтаке:
Продължителност на плододаване
Трупчетата плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
*Трайност на мицел на зърно: до 4 месеца от датата на етикета в неотворена оригинална опаковка. Съхранявайте мицела в хладилник при 2-6°С.
Да се пази от замръзване!