Шийтаке на трупи с мицел зърно - отглеждане

Необходими материали и място

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 15 до 20 см. и дължина 40-60 см. Ако изберете видове с мека дървесина като елша и топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дръвчето не може да плододава обилно. Ако предпочитате посятите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел за шийтаке отгледан на зърно - съхранявайте при 2-6°С*
 • Електрическа дрелка
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 16-20 мм
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до нехлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Пирони и метален чук
 • Фунийка за поставяне на мицела в дупките (опция)

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте дървета, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Изрежете тънка шайба (5-10 см) от всяко дърво – тя ще послужи за капак. Почистете бургията със спирт. В дървото, където е прясно отрязано пробийте окръжност от дукпи, която е на разстояние 2-3 см. от края на дървото. Диаметъра на дупките да е равен на разстоянието между тях – от 16 до 20 мм. Дълбочината на дупките да е от 15 до 20 см. Както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете предварително разделени зрънца мицел, докато дупката е изцяло пълна. След напълване на всички дупки поставете изрязаната преди това шайба на същото място и плътно я заковете с пирони.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете пънчетата на сенчесто място.  Ще помогне ако мястото е естесвено влажно.

Подходяща температура през първирте 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на пънчетата с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

 

 

Инкубация (развитие) и зреене на мицела

Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 6-12 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка.Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата. Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го

махнете от фермата. Мъх или лишеи по дръвчета можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 6 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.

Подходящите условия за плододаване на шийтаке:

 • Температура на въздуха: 12-22°С (16-25°С - топлолюбиви)
 • Въздушна влажност: 85-95 (60-80)%
 • Светлина: 500 - 2000 лукса
 • CO2: под 1000 ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупчетата плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

*Трайност на мицел на зърно: до 4 месеца от датата на етикета в неотворена оригинална опаковка. Съхранявайте мицела в хладилник при 2-6°С.

Да се пази от замръзване!

Характеристики
Характеристики
вид гъба
шийтаке
метод
трупи - екстензивен