Шийтаке на трупи с мицел стърготини - отглеждане

Необходими материали и място

 • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 15 см. и дължина около 1 метър. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване, трупите не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
 • Мицел за шийтаке отгледан на стърготини - съхранявайте при 2-6°С*
 • Електрическа дрелка (ъглошлайф)
 • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 12 мм. (до 16 мм.)
 • Инокулатор за поставяне на мицела и тапите – опция (фуния)
 • Ръкавици за еднократна употреба
 • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
 • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
 • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
 • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
 • Тапи от стиропор с диаметър 1 мм. повече от този на дупките

 

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

 

Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 3-4 см.  Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете мицела и тапата с инокулатора. Ако инокулатора Ви не може да поставя тапи, ги слагайте ръчно. Слагането им е задължително – те ще предпазват чувствителния мицел. 

Ако не разполагате с инокулатор поставете мицела в дупките с помощта на фунийка, като оставите горните 3-4 мм. свободни и там поставете тапа.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място.  Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура през първирте 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.

 

 

 

Инкубация (развитие) и зреене на мицела

Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 4-8 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявкa и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 4 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.

Подходящите условия за плододаване на шийтаке:

 • Температура на въздуха: 12-22°С (16-25°С - топлолюбиви)
 • Въздушна влажност: 85-95 (60-80)%
 • Светлина: 500 - 2000 лукса
 • CO2: под 1000 ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

 

*Трайност на мицел на стърготини: до 4 месеца от датата на етикета в неотворена оригинална опаковка. Съхранявайте мицела в хладилник при 2-6°С.

Да се пази от замръзване!

Характеристики
Характеристики
вид гъба
шийтаке
метод
трупи - екстензивен