Необходими материали и място
Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)
Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.
Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.
Стъпка 3: Почистете бургията със спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 25 см. една от друга и дълбочина 3-4 см. Успоредно и на разстояние 3-4 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).
Стъпка 4: Във всяка дупка поставете мицела и тапата с инокулатора. Ако инокулатора Ви не може да поставя тапи, ги слагайте ръчно. Слагането им е задължително – те ще предпазват чувствителния мицел.
Ако не разполагате с инокулатор поставете мицела в дупките с помощта на фунийка, като оставите горните 3-4 мм. свободни и там поставете тапа.
Стъпка 5: След инокулацията поставете трупите на сенчесто място. Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура през първирте 2 месеца от инкубацията е 15-20°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността.
Инкубация (развитие) и зреене на мицела
Подходяща температура е 15-25°С. Ако трупите са под навес или на закрито, трябва да ги поливате 1-2 пъти на седмица. Инкубацията трае 4-8 месеца, в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявкa и мястото на среза. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.
Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.
Плододаване
При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 4 до 8 месеца след инокулацията. Когато прецените, че искате те да плододават леко ударете всяко от тях в земята 1-2 пъти, след това ги накиснете в студена вода (10-15°С) за 8-24 часа. Върнете трупите на мястото за плододаване.
Подходящите условия за плододаване на шийтаке:
Продължителност на плододаване
Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията.
Добиви
15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.
*Трайност на мицел на стърготини: до 4 месеца от датата на етикета в неотворена оригинална опаковка. Съхранявайте мицела в хладилник при 2-6°С.
Да се пази от замръзване!