Жълта кладница за топло - мицел на дибли

15,00 лв. 12,00 лв.

Големина на опаковката:

65±2 броя - за посявка на 2 трупи

230±5 броя - за посявка на 7 трупи

700±15 броя - за посявка на ¼ кубик трупи

1400±30 броя - за посявка на ½ кубик трупи

 

 

Мицелът е стерилен, отгледан е и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 12 месеца съхранение в хладилник.

 

Жълта кладница за топло Pleurotus Citrinopileatus

 

Мицел за жълта кладница с плодни тела от 4 до 6 см. Многобройни жълти гъбки подходящи за плододаване през летните месеци при температура 20-26°С. Гъби ще се родят и при температури извън тези граници. Ако е по-студено те ще са с отлично качество, но ще растат бавно. Не се препоръчва плододаване при температури по-високи от 26°С, тъй като това ще намали качеството на гъбите.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартният срок за производство на мицела по поръчка е от 6 до 9 седмици.

Мицелът е отгледан върху дървени дибли и е подходящ за посявка на дървени трупи.

Диблите са с произход Китай и не съдържат ГМО.

Необходимо е да разполагате с трупи на широколистно дърво.

За най-добри резултати отглеждайте кладница в затворени помещения и спазвайте точно инструкциите за култивация, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането може да става под навес и на открито.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
вид гъба
кладница
вид мицел
дибли
температура на плододаване
20-26°С
цвят на гъбата
жълта
големина на опаковката
65 броя, 230 броя, 700 броя, 1400 броя
Подробно описание

Мицел за жълта кладница за топло Pleurotus Citrinopileatus

 

Посявка и отглеждане върху дървени трупи

 

 

Необходими материали

  • Трупи от широколистни дървета с диаметър от 10 до 20 см. и дължина 50-100 см. Ако изберете видове с мека дървесина като Елша и Топола, ще имате повече гъби в началото. Животът на трупите обаче ще е кратък, поради тънката кора на тези бързорастящи видове. Веднъж обелила се кората, дървото не може да плододава обилно. Ако предпочитате посетите от вас трупи да плододават по-дълго изберете дъб. Той е с по-твърда дървесина и дебела кора. Избягвайте използването на дървесина от овощни дървета. Най-подходящо е отрязването на дърветата да стане през зимата, преди да е започнала вегетацията напролет. След отрязване трупите, те не трябва да се съхраняват директно върху почвата. Изчакайте поне 2 седмици преди да посеете мицела, но не повече от 3 месеца.
  • Мицел за кладница отгледан на дибли
  • Електрическа дрелка
  • Бургии (свредла) за дърво с диаметър 9 мм (9,5мм)
  • Ръкавици за еднократна употреба
  • Етилов спирт за дезинфекция (95%)
  • Подготвено помещение или сенчесто място с покрив (навес) в близост до не хлориран източник на чиста вода
  • Термометър и влагомер (за въздушна влага) - ако отглеждането ще става на закрито
  • CO2 метър и луксомер (опция) - ако отглеждането ще става на закрито
  • Метален или гумен чук (ако ще сеете хиляди дибли)
  • Пчелен восък за запечатване и четка за нанасянето му
  • Метален съд и котлон за поставянето и разтапянето на восъка

 

 

 

Подготовка на дървените трупи и инокулация (посявка)

 

Стъпка 1: Почистете дърветата от лишеи и мъх, ако има такива. Не използвайте трупи, които имат диви гъби растящи по тях. Не нарушавайте цялостта на кората, тъй като тя е от особена важност за плододаването.

 

Стъпка 2: Ако дърветата са прясно отрязани, изчакайте поне 2 седмици след резитбата им и ги инокулирайте. Ако дърветата изглеждат сухи ги хидратирайте като ги накиснете в студена вода за 24 до 36 часа. След хидратицията изчакайте кората да изсъхне и започнете да сеете мицела.

 

Стъпка 3: Натопете бургията в съд с етилов спирт. По дължината на дървото пробийте редица от дупки (първата на 5 см. от началото на му) на разстояние 20 см. една от друга и дълбочина 4 см.  Успоредно и на разстояние 3 см. от първата редица пробийте шахматно още една редица дупки. Повторете това докато запълните цялото дърво  - както е показано на фигурата (ще я намерите в снимките на продукта).

 

Стъпка 4: Във всяка дупка поставете дибла като я натиснете с пръст (тя трябва да влиза лесно в дупката). Използването на чук е необходимо само ако поставяте много дибли. С четката замажете с разтопен восък всяко място на посявка.

 

Стъпка 5: След инокулацията  поставете трупите на сенчесто място.  Ще помогне ако мястото е естествено влажно. Подходяща температура по време на инкубацията е 20-28°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Покриването на трупите с перфориран найлон по време на инкубацията значително увеличава влажността. Можете да заровите ⅓ до ¼ от дърветата в пясък, който трябва да навлажнявате.  Постоянния контакт с мокрия пясък ще стимулира развитието на мицела и плододаването. Развитието на конкуренти гъби ще бъде подтиснато.

 

 

Инкубация (развитие) на мицела

Подходяща температура по време на инкубацията е 20-28°С. Въздушната влажност трябва да е 65-75%. Инкубацията трае 4-12 месеца,  в зависимост от вида дърво, посевната норма и условията. Обикновено няколко седмици след посявката на мицела може да се наблюдава развитието му около дупките на посявка. Ако забележите, че той не се развива вероятно не е достатъчно влажно и/или не е достатъчно топло. Ако забележите поява на плесени намалете влагата и/или поливането.

Ако след време забележите поява на конкурентни гъби по някое дръвче го махнете от фермата. Мъх или лишеи по трупите можете да отстраните с телена четка или шпатула.

 

                                                                                                                                              

Плододаване

При подходящи условия и висока посевна норма трупите ще започнат да плододават от 4 до 6 месеца след инокулацията. Подходящите условия за плододаване на кладница:

  • Температура на въздуха: 20 до 26°С
  • Въздушна влажност: 80-90%
  • Светлина: 1000 - 1500 лукса
  • CO2: под 1000 ppm

 

 

Продължителност на плододаване

Трупите плододават приблизително 3 до 6 години в зависимост от вида и диаметъра на дърветата, посевната норма на мицела и условията. 

 

 

Добиви

15–20% от началната маса на дърветата, за целия период на плододаване – зависи от вида дървета, мицела и условията. Може да варира извън тези граници.

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.