Направа на субстрат за лъвска грива и отглеждане

Лъвската грива (Hericium Erinaceus) се използва в китайската народна медицина от около 2000 години, но е култивирана за пръв път в Китай преди по-малко от 40. През последните години става все по-популярна в Европа, Америка и Австралия.

 

Гъбата е с лек аромат и вкус. Популярно е да се консумира панирана, но  може да се добави във всяко ястие. Подходяща е за сушене. Може да се замразява, но само след предварителна обработка. Известна е с медицинските си свойства.

 

 

Направа на субстрата

Смесете старателно следните сухи съставки:

 

  50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб  

  30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб  

  10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)

   10 литра шушлюпи от зърнена култура

  1.2 до 1.5 литра гипс

 

Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.

 

 

Определяне на идеалната влажност

Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната –  62-63%. 

 

 

Определяне на pH

Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8.

 

 

Пълнене в торбички

Напълнете готовия субстрат в полипропиленови (PP)  торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.0 кг.

 

 

Термична обработка

Поставете опаковките в автоклав за 30 минути при 121°С.

След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.

 

 

Посявка с мицел

Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.

Във всяка торбичка сложете 100-120 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.

 

 

Период на инкубация и зреене на мицела

Преместете посетите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:

 

     Температура в помещението:            24-25 °С

     Продължителност:                             20-22 дни

 

 

Още през първата седмица ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След 20-22 дни субстрата трябва да е изцяло бял.

 

 

Плододаване

Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 5-7 дни с чист и остър нож направете 1-2 разреза като „Х“ от едната страна на блокчето – с дължина около 4-5 см. Направете разрезите на място, където се вижда струпване на бял мицел. Първите млади гъбки ще се образуват след 5 до 7 дни.

 

 

 

За най-добър резултат поддържайте подходящи условия. Нужно е да следите 4 показателя:

Температура на въздуха:                 16-20 °С

Относителна влажност:                    85-95%    

Светлина:                                              под 500 lux

Концентрация на CO2:                      под 900 ppm

 

Определяне на правилния момент за беритба на гъбите

В повечето случаи гъбите се берат, когато са 8-12 см. в диаметър. От едно блокче трябва да наберете 300-400 гр. гъби.

Ако оставите гъбата да стане прекалено голяма, тя вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Такива гъби имат намалена трайност в прясно състояние. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за дихателната система на някои хора.

 

Беритба на лъвска грива

Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.

 

 

Втора и трета вълна

Обикновено 10 до 14 дни след обиране на гъбите отново започва образуване на примордия.

 

                                                        

Съхранение на лъвска грива

В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.

 

Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Могат да бъдат хидратирани във всеки един момент.

 

 

Поръчайте блокче готово да плододава лъвска грива

Характеристики
Характеристики
вид гъба
лъвска грива
метод
субстрат - интензивен