Лъвската грива (Hericium Erinaceus) се използва в китайската народна медицина от около 2000 години, но е култивирана за пръв път в Китай преди по-малко от 40. През последните години става все по-популярна в Европа, Америка и Австралия.
Гъбата е с лек аромат и вкус. Популярно е да се консумира панирана, но може да се добави във всяко ястие. Подходяща е за сушене. Може да се замразява, но само след предварителна обработка. Известна е с медицинските си свойства.
Направа на субстрата
Смесете старателно следните сухи съставки:
50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб
30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб
10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)
10 литра шушлюпи от зърнена култура
1.2 до 1.5 литра гипс
Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.
Определяне на идеалната влажност
Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната – 62-63%.
Определяне на pH
Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8.
Пълнене в торбички
Напълнете готовия субстрат в полипропиленови (PP) торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.0 кг.
Термична обработка
Поставете опаковките в автоклав за 30 минути при 121°С.
След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.
Посявка с мицел
Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.
Във всяка торбичка сложете 100-120 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.
Период на инкубация и зреене на мицела
Преместете посетите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:
Температура в помещението: 24-25 °С
Продължителност: 20-22 дни
Още през първата седмица ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След 20-22 дни субстрата трябва да е изцяло бял.
Плододаване
Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 5-7 дни с чист и остър нож направете 1-2 разреза като „Х“ от едната страна на блокчето – с дължина около 4-5 см. Направете разрезите на място, където се вижда струпване на бял мицел. Първите млади гъбки ще се образуват след 5 до 7 дни.
За най-добър резултат поддържайте подходящи условия. Нужно е да следите 4 показателя:
Температура на въздуха: 16-20 °С
Относителна влажност: 85-95%
Светлина: под 500 lux
Концентрация на CO2: под 900 ppm
Определяне на правилния момент за беритба на гъбите
В повечето случаи гъбите се берат, когато са 8-12 см. в диаметър. От едно блокче трябва да наберете 300-400 гр. гъби.
Ако оставите гъбата да стане прекалено голяма, тя вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Такива гъби имат намалена трайност в прясно състояние. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за дихателната система на някои хора.
Беритба на лъвска грива
Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.
Втора и трета вълна
Обикновено 10 до 14 дни след обиране на гъбите отново започва образуване на примордия.
Съхранение на лъвска грива
В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.
Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Могат да бъдат хидратирани във всеки един момент.