Рейши (Ganoderma Lucidum) е червено-бяла дървесна гъба използвана в китайската народна медицина поне от 4000 години. Позната е като „гъбата на дълголетието“ и „10 000 годишната гъба“.
Гъбата не е подходяща да се консумира сготвена в ястия – тя е твърда и горчива на вкус. Сушена и смляна, в малки количества може да се добавя в ястия и напитки. Тя е една от най-лечебните гъби в света.
Направа на субстрата
Смесете старателно следните сухи съставки:
50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб
30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб
10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)
10 литра шушлюпи от зърнена култура
1.2 до 1.5 литра гипс
Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.
Определяне на идеалната влажност
Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната – 62-63%.
Определяне на pH
Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8.
Пълнене в торбички
Напълнете готовия субстрат в полипропиленови (PP) торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.0 кг.
Термична обработка
Поставете опаковките в автоклав за 30 минути при 121°С.
След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.
Посявка с мицел
Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.
Във всяка торбичка сложете 100-120 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.
Период на инкубация и зреене на мицела
Преместете посетите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:
Температура в помещението: 23-25 °С
Продължителност: 70-90 дни
Още през първата седмица ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След 18-22 дни субстрата трябва да е изцяло бял. Следващите 50-70 дни мицела зрее. Бялата покривка на повърхността става все по-плътна и започва да променя цвета си на бежов и червен. От там ще започне образуването на гъби. Когато червения цвят доминира на повърхността и забележите поява на червени стълбчета („антенки“ на гъбата рейши) минете към плододаване.
Плододаване
Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 10-14 дни с чист и остър нож отрежете найлона от горната страна на торбичката, така че повърхността на блокчето да е в контакт с въздуха. Това ще позволи на гъбата да порасне като ветрило. Ако оставите найлона цял гъбите ще останат като антенки.
За най-добър резултат поддържайте подходящи условия. Нужно е да следите 4 показателя:
Температура на въздуха: 16-26 °С
Относителна влажност: 70-90%
Светлина: под 2000 lux
Концентрация на CO2: под 1000 ppm
Определяне на правилния момент за беритба на гъбите
В повечето случаи гъбите се берат, когато са 8-12 см. в диаметър. От едно блокче трябва да наберете 300-400 гр. гъби.
Ако оставите гъбата да стане прекалено голяма, тя вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за дихателната система на някои хора.
Беритба на рейши
Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.
Втора и трета вълна
Обикновено 20 до 30 дни след обиране на гъбите отново започва образуване на примордия.
Съхранение на рейши
В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.
Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина.
От 2.5 до 3.0 кг. блокче можете да наберете от 0.4 до 0.6 кг гъби.