Направа на субстрат за рейши и отглеждане

Рейши (Ganoderma Lucidum)  е червено-бяла дървесна гъба използвана в китайската народна медицина поне от 4000 години. Позната е като „гъбата на дълголетието“ и „10 000 годишната гъба“.

 

Гъбата не е подходяща да се консумира сготвена в ястия – тя е твърда и горчива на вкус. Сушена и смляна, в малки количества може да се добавя в ястия и напитки. Тя е една от най-лечебните гъби в света.

 

 

Направа на субстрата

Смесете старателно следните сухи съставки:

 

  50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб  

  30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб  

  10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)

  10 литра шушлюпи от зърнена култура

  1.2 до 1.5 литра гипс

 

Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.

 

 

Определяне на идеалната влажност

Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната –  62-63%. 

 

 

Определяне на pH

Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8.

 

 

Пълнене в торбички

Напълнете готовия субстрат в полипропиленови (PP)  торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.0 кг.

 

 

Термична обработка

Поставете опаковките в автоклав за 30 минути при 121°С.

След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.

 

 

Посявка с мицел

Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.

Във всяка торбичка сложете 100-120 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.

 

 

Период на инкубация и зреене на мицела

Преместете посетите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:

 

     Температура в помещението:            23-25 °С

     Продължителност:                             70-90 дни

 

 

Още през първата седмица ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След 18-22 дни субстрата трябва да е изцяло бял. Следващите 50-70 дни мицела зрее. Бялата покривка на повърхността става все по-плътна и започва да променя цвета си на бежов и червен. От там ще започне образуването на гъби. Когато червения цвят доминира на повърхността и забележите поява на червени стълбчета („антенки“ на гъбата рейши)  минете към плододаване.

 

 

Плододаване

Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 10-14 дни с чист и остър нож отрежете найлона от горната страна на торбичката, така че повърхността на блокчето да е в контакт с въздуха. Това ще позволи на гъбата да порасне като ветрило. Ако оставите найлона цял гъбите ще останат като антенки.

За най-добър резултат поддържайте подходящи условия. Нужно е да следите 4 показателя:

Температура на въздуха:               16-26 °С

Относителна влажност:                  70-90%    

Светлина:                                            под 2000 lux

Концентрация на CO2:                     под 1000 ppm

 

 

Определяне на правилния момент за беритба на гъбите

В повечето случаи гъбите се берат, когато са 8-12 см. в диаметър. От едно блокче трябва да наберете 300-400 гр. гъби.

Ако оставите гъбата да стане прекалено голяма, тя вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за дихателната система на някои хора.

 

Беритба на рейши

Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.

 

 

Втора и трета вълна

Обикновено 20 до 30 дни след обиране на гъбите отново започва образуване на примордия.

 

                                                        

Съхранение на рейши

В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.

 

Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина.

 

От 2.5 до 3.0 кг. блокче можете да  наберете от 0.4 до 0.6 кг гъби.

Характеристики
Характеристики
вид гъба
рейши
метод
субстрат - интензивен