Направа на субстрат за шийтаке и отглеждане

Шийтаке (Lentinula Edodes)  се култивира и използва в Азиатската  народна медицина от около 3000 години. Наричана е „гъба-император“, тъй като е консумирана от императори повече от половин хилядолетие. Гъба-цвете или „хуагу“ е най-популярният и най-скъпият вид на световния пазар.

 

Шийтаке е със страхотен аромат и вкус. Гъбата може да се консумира прясна или да се добави във всяко ястие. Подходяща е за сушене, консервиране и замразяване. Изключително полезна медицинска гъба.

 

 

Направа на субстрата

Смесете старателно следните сухи съставки:

 

  50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб  

  30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб  

  10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)

  10 литра шушлюпи от зърнена култура

  800 мл. гипс

 

Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.

 

 

Определяне на идеалната влажност

Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната –  62-63%. 

 

 

Корекция на ниска и висока влажност

След стискане на субстрата няма вода между пръстите – добавете още вода и разбъркайте

Ако след стискането тече струйка вода – намалете влагата като добавите дървесен прах и отново разбъркайте

Повторете нужните стъпки до достигане на идеалната влага.

 

 

Определяне и корекция на pH

Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8. Ако показанието е по-високо добавете още гипс и разбъркайте старателно.

Малко вероятно е да измерите по-ниска стойност. Ако това стане добавете креда и разбъркайте. Измерете отново.

 

 

Пълнене в торбички

Напълнете готовия субстрат в торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.5 кг. Изберете вида им в зависимост от начина на термична обработка:

 

  стерилизация - полипропиленови (PP)

  пастьоризация - полиетиленови (PE)

 

 

Термична обработка

Поставете опаковките в автоклав или камера за пастьоризация за нужното време:

                                                                                               

     Стерилизация:        30 минути при 121°С

     Пастьоризация:       8 часа при 90°С

 

След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.

 

 

Посявка с мицел

Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.

Във всяка торбичка сложете 100-150 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.

 

 

Период на инкубация и зреене на мицела

Преместете посятите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:

 

     Температура в помещението:            22-24 °С

     Продължителност:                                50-80 дни

 

     Температура в помещението:            20-22 °С

     Продължителност:                                60-90 дни

 

Още първите дни ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След около 20 дни субстрата трябва да е изцяло бял.

 

Следващите 30-70 дни мицелът зрее. През този период той става все по-гъст под найлона. През втората половина на този период ще започне да образува подутини подобни на пуканки. Това са местата, от които ще се образуват младите гъбки. След като мине нужното време за развитие и зреене на мицела преминете към Плододаване.

 

 

Плододаване

Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 1-2 дни премахнете изцяло найлоновите торбички. Първите млади гъбки ще се образуват след 5 до 7 дни.

За най-добър резултат поддържайте оптимални условия. Нужно е да следите 4 показателя:

 

Температура на въздуха:                 14-18 °С

Относителна влажност:                   80-90%    

Светлина:                                             500-1000 lux

Концентрация на CO2:                      800-1400 ppm

 

 

Поддържайте температура на въздуха от 14 до 18°С

Ако температурата е под 10°С  гъбите шийтаке значително забавят развитието си. Възможно е гъбите, които са изникнали почти да не растат или изобщо да не се образува примордия. След повишаване на температурата до 14°С оптималната скорост на растеж ще се възстанови.

 

При по-висока температура от 24°С растежа на гъбите става изключително бърз. Те съзряват и пускат спори бързо. Намалява трайността им в прясно състояние.

 

При оптимална температура на въздуха гъбата пораства от примордия до готова за беритба за 7-10 дни.

 

 

Относителната въздушна влажност трябва да е променлива

За най-добри резултати не поддържайте постоянна влага. Овлажнявайте, само когато влагата падне до 80%. Спрете, когато тя се качи до 90%. Изчакайте влагомера отново да покаже 80% преди да овлажните.            

 

Избягвайте да поливате гъбите директно с вода. Това ще е от полза само ако влагата е паднала прекалено много – под 70%.

 

 

Светлина

Тя е важна за правилното развитие на гъбата и играе роля за оцветяването.

Нужната светлина от 500 до 1000 лукса наподобява тази в жилищни помещения – спалня, кухня или всекидневна.

 

Прекалено силна или слаба светлина ще увреди гъбите. Дълги пънчета, много светли гъби, деформации на плодното тяло са типични признаци на неправилна осветеност. Ако това е случая е нужна корекция на интензитета и/или температурата на светлината.

 

 

Концентрация на въглероден диоксид

Проветряването е жизнено важно за правилното развитие на плодните тела.

 

Ако отглеждате много блокчета в специализирано помещение е желателно да си купите CO2 – метър. Проветрявайте колкото е нужно, за да поддържате концентрация на CO2 от 800 до 1400 ppm.

 

Прекалено високо ниво на въглероден диоксид ще увреди гъбите и трябва незабавно да бъде намалено.

 

 

Беритба на шийтаке

Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.

 

 

Определяне на правилния момент за беритба на гъбите

В повечето случаи гъбите се берат преди ръбчето от долната страна на шапката да се изправи. От едно блокче трябва да наберете 400-700 гр. гъби.

Ако шапката е изцяло отворена гъбата вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Такива гъби имат намалена трайност в прясно състояние. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за дихателната система на някои хора.

 

Откъсването на прекалено малки гъби може да намали добива.

 

 

Период на покой

След обиране на всички гъби оставете блокчетата да починат за 1-2 седмици без да ги поливате. Подходящите условия за този етап са:

 

Температура на въздуха:              20-23 °С

Относителна влажност:                60-70%       

Светлина:                                          не е нужна

Концентрация на CO2:                   1500-2400 ppm

 

 

Края на този период е края на първата вълна на плододаване

Най-често целия добив от блокче за интензивно отглеждане на шийтаке се получава от 3 до 4 вълни.

 

 

Стимулиране на втора,трета и четвърта вълна

Накисване на блокчетата във вода

Поставете блокчетата в дълбок съд с подходящ размер спрямо броя на им. Затиснете ги с нещо тежко, така че да не изплуват и напълнете съда с вода с температура от 10 до 15°С.  Оставете  да киснат 8-12 часа. Извадете блокчетата от водата и ги наредете в стаята за плододаване. Повторете следните стъпки:

 

Плододаване             поддържайте подходящи условия

Беритба                      оберете гъбите

Период на застой     оставете блокчетата да починат

 

 

Среден добив от 2.5-3.5 кг. блокче

 

Първа вълна                             400-700 гр.

Втора вълна                              200-500 гр.

Трета вълна                              100-200 гр.

Четвърта вълна                        50-100 гр.

 

                                                        

Съхранение на шийтаке

В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.

 

Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Вакуумирането удължава срока на годност. Могат да бъдат хидратирани във всеки един момент.

 

Консервирането и замразяването са чудесен начин на запазите свежестта на гъбите шийтаке за по-дълго време.

 

Характеристики
Характеристики
вид гъба
шийтаке
метод
субстрат - интензивен