Шийтаке (Lentinula Edodes) се култивира и използва в Азиатската народна медицина от около 3000 години. Наричана е „гъба-император“, тъй като е консумирана от императори повече от половин хилядолетие. Гъба-цвете или „хуагу“ е най-популярният и най-скъпият вид на световния пазар.
Шийтаке е със страхотен аромат и вкус. Гъбата може да се консумира прясна или да се добави във всяко ястие. Подходяща е за сушене, консервиране и замразяване. Изключително полезна медицинска гъба.
Направа на субстрата
Смесете старателно следните сухи съставки:
50 литра дървесен прах от елша, ясен, бук или дъб
30 литра дървесни стърготини от елша, ясен, бук или дъб
10 литра пълнозърнесто брашно от зърнена култура (сърцевина + обвивка)
10 литра шушлюпи от зърнена култура
1.2 до 1.5 литра гипс
Добавете 16 до 18 литра вода и бъркайте ръчно или машинно в продължение на 10 мин.
Определяне на идеалната влажност
Вземете малко субстрат в ръката си и го стиснете с умерена сила – ако излезе вода между пръстите, но не падат капки, влажността е правилната – 62-63%.
Определяне на pH
Сложете малко от готовия субстрат в съд с вода (дестилирана за предпочитане). Измерете с pH метър. Идеално уреда трябва да показва 5,4-5,8.
Пълнене в торбички
Напълнете готовия субстрат в полипропиленови (PP) торбички, снабдени с филтър за обмяна на въздух. Всяка от тях трябва да тежи 2.5-3.0 кг.
Термична обработка
Поставете опаковките в автоклав за 30 минути при 121°С.
След края на термичната опаковка оставете торбичките със субстрат да изстинат.
Посявка с мицел
Преместете опаковките в чиста стая, снабдена с HEPA филтърна система.
Във всяка торбичка сложете 100-120 мл. мицел и я запечатайте. Размесете субстрата с мицела, за да ускорите процеса на колонизация.
Период на инкубация и зреене на мицела
Преместете посятите торбички в стаята за инкубация, в която са осигурени подходящи условия:
Температура в помещението: 20-24 °С
Продължителност: 50-90 дни (зависи от щама)
Още първите дни ще забележите побеляване от местата на посявка – това е мицела, който колонизира субстрата. След 12-20 дни субстрата трябва да е изцяло бял.
Следващите 40-70 дни мицелът зрее. През този период той става все по-гъст под найлона. През втората половина на този период ще започне да образува подутини подобни на пуканки. Това са местата, от които ще се образуват младите гъбки. След като мине нужното време за развитие и зреене на мицела преминете към Плододаване.
Плододаване
Наредете блокчетата в стаята за плододаване. След 1-2 дни премахнете изцяло найлоновите торбички. Първите млади гъбки ще се образуват след 5 до 7 дни.
За най-добър резултат поддържайте подходящи условия според щама. Нужно е да следите 4 показателя:
Температура на въздуха: 14-18 °С
Относителна влажност: 80-95%
Светлина: 500-1000 lux
Концентрация на CO2: 500-1400 ppm
Определяне на правилния момент за беритба на гъбите
В повечето случаи гъбите се берат преди ръбчето от долната страна на шапката да се изправи. От едно блокче трябва да наберете 500-700 гр. гъби.
Ако шапката е изцяло отворена гъбата вече е възрастна и вероятно е пуснала спори. Такива гъби имат намалена трайност в прясно състояние. Спорите могат да бъдат сериозен дразнител за някои хора.
Беритба на шийтаке
Оберете гъбите с ножица или нож, като премахнете всички остатъци от тях по субстратните блокчета.
Период на покой
След обиране на всички гъби оставете блокчетата да починат на по-сухо и топло за 1-2 седмици без да ги поливате. Подходящите условия за този етап са:
Температура на въздуха: 20-23 °С
Относителна влажност: 60-70%
Светлина: не е нужна
Концентрация на CO2: 1500-2400 ppm
Края на този период е края на първата вълна на плододаване.
Най-често целия добив от блокче за интензивно отглеждане на шийтаке се получава от 3 до 4 вълни.
Стимулиране на втора (всяка следваща) вълна
Накисване на блокчетата във вода
Поставете блокчетата в дълбок съд с подходящ размер спрямо броя на им. Затиснете ги с нещо тежко, така че да не изплуват и напълнете съда с вода с температура от 10 до 15°С. Оставете да киснат 8-14 часа. Извадете блокчетата от водата и ги наредете в стаята за плододаване. Повторете следните стъпки:
Плододаване Поддържайте подходящи условия
Беритба Оберете гъбите
Период на застой Оставете блокчетата да починат
Съхранение на шийтаке
В прясно състояние гъбите се съхраняват най-добре в хладилник, поставени в хартиени опаковки.
Изсушените гъби са годни за консумация в продължение на години. Нужно е да бъдат на сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Могат да бъдат хидратирани във всеки един момент.
От 2.5 до 3.0 кг. блокче можете да наберете от 1.0 до 1.4 кг гъби.