Черен трюфел - мицел на зърно

32,90 лв.

Големина на опаковката:

6 литра мицел - за посявка на 30 фиданки

3 литра мицел - за посявка на 15 фиданки

 

Мицелът е отгледан и се съхранява в патентована полипропиленова опаковка Microsac® снабдена с филтри.  Гарантираме висока жизненост, дори след 4 месеца съхранение в хладилник.

 

Черен трюфел Tuber Melanosporum

 

Мицел за черен зимен трюфел подходящ за посявка на фиданки с почва в саксия. Идеално време за посявка на мицела са топлите месеци.  Две години след това, през есента фиданките може да се засадят на постоянното място, след предварителна корекция на почвата.

Плододаването започва 5-7 години след засаждане на фиданките на постоянното място.

 

Мицел с висока жизненост на склад или произведен по поръчка. Стандартния срок за производство на мицела по поръчка е от 3 до 6 седмици.

Мицелът е отгледан върху стерилна пшеница, подходящ за посявка на почва. Пшеницата е отгледана в България и не съдържа ГМО.

 

Необходимо е да разполагате с почва, предназначена специално за отглеждане на трюфел.

За най-добри резултати отглеждайте трюфел в саксия за две години в оранжерия и спазвайте точно инструкциите, които ще получите заедно с мицела. Отглеждането на постоянно място става на открито.

 

За повече информация кликнете бутона „Подробно описание“.

Характеристики
Подробно описание
Характеристики
наличност
наличен на склад, по поръчка
вид гъба
трюфел
вид мицел
зърно
температура на плододаване
10-18°С
цвят на гъбата
черна
големина на опаковката
6 литра, 3 литра
Подробно описание

Мицел за черен зимен трюфел  Tuber Melanosporum

 

Избор на дървесни видове

Подходящи приемници за отглеждане на черен трюфел са Бреза (Betula verrucosa), Лешник (Corylus avellana), Цер (Quercus cerris), Зимен дъб (Quercus petraea), Бял Дъб (Quercus pubescens), Обикновен дъб (Quercus robur), Едролистна липа (Tilia platyphyllos), Култивирана липа (Tilia  x europaea), Бяла Топола (Pupulus alba), Черна топола (Pupulus nigra) , Бяла върба (Salix alba), Козя върба (Salix caprea).

 

Подходящо място за отглеждане

Предпочитаната среда от черния трюфел е хълмиста с дървета на разстояние от 6 до 12 метра в зависимост от възрастта  и типа им. Видът на терена трябва да наподобява рядка гора. Оредяването и изчезването на тревистите видове около растенията-приемници на трюфела се дължи на инхибиращото действие на мицел на трюфела, който разпространявайки се в почвата спира растежа на много видове треви. Най-продуктивни терени и тези, които дават трюфели с по-големи размери са с южно и югоизточно изложение. Дървесното покритие трябва да е около 30%, докато храстите и ниските треви трябва да са оскъдни или напълно липсващи. Тревите постепено намаляват колкото по-продуктивен и използван става теренът. Абсолютно необходим е достъпа на светлина и доброто затопляне на почвата. Периодите на суша могат да бъдат много пагубни, особено през летния сезон. Черния трюфел може да вирее както по високите места, така и по крайбрежните зони, дори и на 1100 метра надморска височина.

 

Почва

Почвата трябва да е варовиков или глинесто-варовиков субстрат, съставена от фини гранули и варовикови късове споени с глина, пясък и други наносни материали. За доброто развитие  почвата трябва да е рехава, но с компактен долен слой, който да позволи развитието на кореновата система в повърхностния. Количеството на глината не трябва да превишава 40%, за да не се намали пропускливостта на почвата и да се стигне до състояние на задушаване. Необходимо е голямо количество на калциев карбонат и липса на органични остатъци. В най-добрите места за отглеждане на черен трюфел напълно липсва хумусния компонент. Възможно е да се отглеждат трюфели дори и в почви където има органична материя, но само когато съдържат ограничено количество фосфор и азот. Стойностите на pH трябва да варират между 7,0 и 8,5.

 

Най-важните характеристики на мястото, почвата и условията можем да обобщим :

 • Пропускливост на почвата, изобилие от варовик
 • Камениста почва с добра пропускливост
 • Надморска височина, която не надвишава 1100 метра
 • Стойност на pH между 7,0 и 8,5 – оптимално 7,9
 • Високо съдържание на глина в почвата
 • Липса  на заблатени участъци
 • Светлина
 • Южно или югоизточно изложение
 • Оскъдно наличие на фосфор и азот, високо съдържание на калий
 • Възможност за напояване през летните месеци
 • Наличие на желязо в почвата – над 100 ppm
 • Наличие на дървета - приемници
 • Наклонът не е от особено значение

 

 

 

 

Важна забележка: Информацията ни е предоставена от култиватори с опит. Индивидуалните разлики в култивацията могат да повлияят сериозно на резултатите.